петак, 23. април 2010.

Kafa...mmmmmmmm... :)







...Kako je lijepo jutro koje zapocnemo soljicom kafe...razbudi nas, oraspolozi i pripremi za novi dan. Dok uzivamo u njoj, ponekad se zapitamo kakav je put prosla kafa do nase soljice...
Po legendi, prije vise od 1000 godina, pastir Kaldije iz Etiopije primijetio je da njegove koze ostaju budne vise nego inace zbog konzumiranja crvenih bo
bica sa okolnih grmova. Zato je i on odlucio da ih proba. Isprzio je bobice i pripremio napitak jedinstvenog ukusa.
Oblast u Etiopiji u kojoj je pastir zivio se zove Kaffa, po cemu je napitak i dobio ime.
Kasnije kafa stize u Evropu, Aziju, Sjevernu i Centralnu Ameriku, a 1727.godine stize u Brazil gdje se prave prve plantaze kafe i stvaraju uslovi za industrijsku proizvodnju. Kao industrijska biljka, pocetkom 20.vijeka kafa se vraca u prapostojbinu- Etiopiju.
Mnoge vrste kafe svijetu rastu divlje, a samo dvije su komercijalizovane ( Arabika i Robusta).
Zrno kafe nastaje iz pupoljaka bijele boje koji opstaju na grani samo tri dana. Sest do devet mjeseci kasnije se pojavljuje plod nalik na tresnju. Svaki plod sadrzi dva sjemena, koja su ravnim stranama okrenuta jedno ka drugom. Stablo kafe pocinje da radja poslije sest godina, a prosjecni godisnji prinos po stablu je 900.grama.

4 коментара:

  1. ne bih se slozila sa tobom, jutro ne treba pocinjati sa soljicom kafe. bolje neko voce prije toga, jer kafa na prazan zeludac steti svima....ali mnogi imaju tu naviku i ne mogu je iskorijeniti...pa i ne razmisljaju o tome. Dakle kafu piti tek posto prrije je nesto gricnete :P

    ОдговориИзбриши
  2. pa dobro..nesto i pojesti uz kafu...ja svakako imam tu naviku... ;D

    ОдговориИзбриши
  3. nisam shvatila imas naviku o kojoj sam ja govorila(da pijes kafu na prazan zeludac) ili da grickas nesto uz nju? ajde cik sad kazi ako smijes?

    ОдговориИзбриши
  4. aman zeno.. :D..pa ti znas da je ne pijem mnogo kafe...nego grickam uz kafu...axaxaxaxaxxa :D

    ОдговориИзбриши